Ah, daar is hij weer, de jaarlijkse brief met de WOZ-beschikking. Een moment waarop velen van ons even de wenkbrauwen fronsen en grondig beginnen te speuren naar de cijfers die bepalen hoeveel belasting betaald moet worden voor onze woning.

Het is belangrijk om de WOZ-waarde goed te controleren. Waarom? De WOZ-waarde is niet alleen van invloed op je onroerendezaakbelasting, maar ook op andere belangrijke belastingen zoals het eigenwoningforfait, watersysteemheffingen en de hoogte van de schenk- en erfbelasting.

Eenvoudig vergelijken met je buren

Gelukkig hoef je niet in het duister te tasten. Met een snelle blik op www.wozwaardeloket.nl vergelijk je in een handomdraai de waarde van je woning met die van je buren. Maar pas op, het vertelt niet het hele verhaal.

Is de waarde te hoog?

Misschien kijk je naar de cijfers en denk je: “Dit klopt niet?”. Het kan zijn dat niet alleen jouw huis, maar ook dat van je buren te hoog gewaardeerd is.

Er zijn verschillende redenen waarom de WOZ-waarde van je woning te hoog is vastgesteld, zoals fouten bij de taxatie, onjuiste vergelijkingen met andere woningen of omdat er belangrijke informatie over de woning mist. Denk aan bijvoorbeeld bodemverontreiniging, ongunstige ligging en geluidsoverlast.

Houd er rekening mee dat wanneer je zonnepanelen op het dak hebt, dit een waarde vermeerderend effect op jouw woning heeft ten opzichte van woningen bij jou in de buurt zonder zonnepanelen.

Het is interessant om te weten dat volgens de Waarderingskamer de gemiddelde stijging van de WOZ-waarde slechts 2,8% bedroeg ten opzichte van het vorige jaar. Dat is een stuk minder dan de 17% van het jaar daarvoor!

Wat als jouw huis juist te laag gewaardeerd is?

Hoewel het op het eerste gezicht misschien gunstig lijkt om een lagere WOZ-waarde te hebben vanwege lagere belastingen, zijn er situaties waarin een te lage waardering juist nadelig uitpakt.

Geldschieters zien een lagere waarde als een hoger risico, bijvoorbeeld als je de hypotheekrente opnieuw laat vaststellen of een nieuwe lening afsluit. De mogelijkheid bestaat dat je dan minder kunt lenen of een hogere rente betaalt.

Ook kan een lagere WOZ-waarde problemen opleveren bij de verkoop van je huis: potentiële kopers kunnen terughoudend zijn om de vraagprijs te betalen.

Bezwaar maken?

Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt aan de WOZ-waarde van je woning, onderneem dan actie. Maak een bezwaarschrift en dien deze in bij de gemeente. Let op de termijn: je hebt 6 weken na ontvangst van de beschikking om bezwaar te maken. Daarna zit je weer een jaar vast aan deze waarde. Zorg dat je er op tijd bij bent!

Dus, wanneer die brief op de mat valt, neem dan even de tijd om te controleren of alles klopt. Het kan je uiteindelijk geld en onnodige kopzorgen besparen.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op via info@accombis.nl of bel ons op +31 (0)497 8 70 70

Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.