De jaarwisseling staat garant voor een paar zekerheden: oliebollen, vuurwerk, champagne… en het feit dat er weer aangifte gedaan mag worden over het voorgaande jaar. Ben jij benieuwd hoe jij die voor jezelf aantrekkelijker kan maken door deze slimmer in te vullen? Kijk dan niet verder dan dit blog!

Wat is box 3?

In box 3 betaal je belasting over inkomen uit geld sparen zoals beleggingen, onroerende zaken, rechten op onroerende zaken, waarden van beleggingsverzekeringen en spaarverzekeringen. Je ondernemingsvermogen, huis en hypotheek vallen hier niet onder. Binnen box 3 heb je recht op een heffingsvrij vermogen van € 30.360 per persoon, of € 60.720 voor fiscale partners. 

Slim uitgeven

Wanneer je uit gaat komen boven één van bovengenoemde bedragen zul je belasting moeten betalen hierover. In dat geval is het slim om na te denken over je uitgaves. Immers, wanneer je geld besteed aan zaken die niet binnen box 3 vallen verklein je als het ware je belastbaar vermogen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken, zonnepanelen, of een lekkere vakantie. Ook is er een vrijstelling voor € 542 per persoon voor contant geld en waardebonnen. 

Aflossen en schenken

Schulden verlagen het box 3-vermogen wanneer ze meer dan € 3.100 bedragen. Alleen het meerdere van de schuld is aftrekbaar. Daarom kan het gunstig zijn om kleinere schulden af te lossen. Overigens kan ook extra aflossen van je hypotheek gunstig zijn, of overstappen naar eentje met een lagere rente. De boete die je dan moet betalen kan overigens ook aftrekbaar zijn. Ook schenkingen vallen buiten box 3. Je mag bijvoorbeeld belastingvrij schenken aan je kinderen (maximaal € 5.428 belastingvrij) en kleinkinderen, broers, zussen en anderen (maximaal € 2.173 belastingvrij). Let wel: het vermogen van minderjarige kinderen valt onder de streep ook in box 3. Schenk je wel eens aan een goed doel, en ben je ook van plan dat de komende 5 jaar te doen? Dan mag je deze gift aftrekken van het belastbare inkomen. 

Huis kopen of verkopen

Zoals gezegd vallen je woning en hypotheekschuld niet in box 3. Dat wil niet zeggen dat er geen handigheidjes voor zijn! Wanneer je bijvoorbeeld een woning koopt en daar spaargeld voor gebruikt hoef je, indien je dit voor het eind van het jaar plant, het vermogen van de koop en notariële levering niet op te geven in box 3. Voor de verkoop van een huis geldt het tegenovergestelde; het loont hier om deze over de jaarwisseling te tillen. 

Begin 2020 goed

Voor veel mensen is box 3 een lastige; hoe vul ik hem effectief in en hoe zorg ik dat ik daar de minste belasting over hoef te betalen? Wat jouw situatie ook is, wij kijken graag met je mee en geven graag advies over wat voor jou de meest optimale oplossing is. Voorkom een tegenvaller en begin 2020 goed met onze tips voor box 3!