Altijd leuk een feestje met het personeel. Wil je weten hoe het belastingtechnisch ook leuk kunt houden, lees dan snel verder. Wij geven graag tips hoe het niet in de papieren gaat lopen en jij achteraf niet met een kater blijft zitten. Althans, niet met de financiële kater…

Even echt ontspannen

Even iets leuks doen met de collega’s, een keer niet over werk praten maar met een gezellige activiteit, een hapje en een drankje even totaal ontspannen. Iedere ondernemer organiseert het voor de werknemers maar wist je dat er een financieel addertje onder het gras kan zitten? Dat heeft te maken met de WKR (de WerkKostenRegeling). Wanneer een personeelsfeest niet goed geregeld is, kunnen werknemers voor een onaangename verrassing komen te staan. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Smakelijk eten!

Een feestje organiseren op de eigen werkplek is belastingvrij. Een feestje op een locatie buiten de werkplek kan een belastingaanslag van 80% opleveren. Daar zit jouw personeel natuurlijk niet op te wachten. Volgens de WKR zijn maaltijden die op de werkplek genuttigd worden belast tot maximaal € 3,55. Oók als dat een zevengangen diner is. Datzelfde diner, buiten de werkplek gegeten, moet voor het volledige bedrag belast worden en dat kan vele euro’s schelen. Over katers gesproken.
In beginsel wordt dit diner als loon bij de werknemer belast. Door de kosten van het feest/etentje echter onder te brengen in de werkkostenregeling blijft dit voor de werknemers gelukkig onbelast en schuift de heffing naar de werkgever. De werkgever kan de vrije ruimte benutten (in 2023 is dat 3,00% van een loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere). Over het restant is de werkgever een eindheffing van 80% verschuldigd. 

Tips om te besparen

De werkplek mag ruim worden uitgelegd: het parkeerterrein telt bijvoorbeeld ook als werkplek, en misschien kan een feesttent uitkomst bieden.  
Wanneer je zakenrelaties of klanten uitnodigt, kun je de kosten naar rato ‘delen’ met het personeel en dit  kan een fiscaal voordeel opleveren.
Wordt een feestje gehouden in combinaties met een spreker (conferentie) of studiedag, dan kan een deel van de kosten bijvoorbeeld als cursus worden geboekt.

Even rekenen

Als voorbeeld een rekensommetje waarbij het uitgangpunt is dat de vrije ruimte niet meer benut kan worden: je pakt lekker uit en het feestje voor 25 personeelsleden kost € 5.000,-. Op de werkplek georganiseerd, wordt alleen de maaltijd belast tegen een vaste waardering van € 3,55 per persoon.  De belastingheffing over de maaltijd kost 80% van 25 x € 3,55 ofwel € 71,–.  Hetzelfde feestje, extern gevierd, wordt in zijn geheel belast onder de werkkostenregeling en is dus veel duurder. Door het feest onder te brengen in de werkkostenregeling kost het feest € 5.000 x 80% ofwel € 4.000 extra.

Zijn er nog vragen over bovenstaande of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op; dan zorgen wij ervoor dat jij zorgeloos kunt feesten.

Deze blog beschrijft slechts enkele hoofdlijnen, beoogt niet volledig te zijn en is alleen bedoeld als een oriëntering van het toe te passen recht voor de in deze blog beschreven situaties. Aan deze blog kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.