Er zijn wel degelijk verschillen tussen een administratiekantoor en een accountantskantoor. Wanneer je als bedrijf je administratie wilt uitbesteden kun je zowel terecht bij een administratiekantoor als bij een accountantskantoor. Beiden hebben doorgaans assistenten en administrateurs in dienst, maar toch zijn de twee niet hetzelfde. Bij een administratiekantoor kun je bijvoorbeeld niet terecht voor een accountantsverklaring bij de jaarrekening. Hoe kan dit? Dat leggen we je vandaag graag uit.  

Accountantsverklaring

Ook al lijken de producten en diensten van administratiekantoren en accountants op elkaar wil dat niet zeggen dat deze twee ook hetzelfde zijn. Er is namelijk een belangrijk verschil: je hebt een accountant nodig om een accountantsverklaring bij de jaarrekening af te geven. Alleen een accountant mag deze eindverantwoordelijkheid nemen. Anders kan een kantoor nooit een accountantskantoor zijn.  

Om precies te zijn kan alléén een accountant de zogenaamde accountantsverklaring afgeven. Wanneer een accountant een jaarrekening aftekent geeft hij daarmee bijvoorbeeld een samenstellingsverklaring af. Hierin verklaart hij dat de jaarrekening naar eer en geweten is samengesteld voor de klant. Je jaarrekening door een accountant laten samenstellen of controleren geeft dus een extra zekerheid. 

Accountant

Als accountant heb je de nodige verantwoordelijkheid. Je wordt dan ook niet zomaar accountant. Na een afgeronde opleiding mag je je pas na drie jaar praktijkervaring inschrijven bij de Nederlandse Beroepsorganisatie Accountants (NBA). Als administrateur of boekhouder heb je die verplichting niet. Bovendien ben je als accountant onderhevig aan de Verordening Gedrags- en Beroepscode voor Accountants (VGBA) waarin zaken als geheimhoudingsplicht, integriteit en objectiviteit vastgelegd zijn. Tot slot zijn accountants verplicht om hun kennis op peil te houden en om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en een waarnemer te regelen. Een accountant is daardoor altijd op de hoogte van nieuwe wetswijzigingen en ontwikkelingen.  

Door met een accountantskantoor in zee te gaan profiteer je als ondernemer dus van veel voordelen die je elders niet krijgt, zoals zekerheid van kwaliteit én continuïteit dankzij de verplichte eisen die gelden voor een accountant. De regels waar wij ons als accountant aan dienen te houden zijn erg streng om deze kwaliteit te kunnen waarborgen. Als afnemer van onze diensten ben je ook in de gelegenheid bezwaar te maken als je het oneens bent met hoe de werkzaamheden uitgevoerd zijn. 

extra zekerheid

Kiezen voor een accountantskantoor is kiezen voor kwaliteit. Bij een accountantskantoor zoals Accombis heb je de zekerheid dat de jaarstukken van jouw bedrijf door een accountant met actuele kennis van zaken worden opgesteld. Dit is belangrijk voor de toekomst van jouw bedrijf.  Een samenwerking met Accombis Accountants en adviseurs resulteert in een financieel gezond bedrijf. Doe er je voordeel mee!